Esküvő - Divat

Híres esküvők

Magyarok révén először Erzsébet királyné és Ferenc József esküvőjéről ejtenék szót, annál is inkább, mivel jómagam Sissi királyné kedvenc városában élek, így ez a történet különösen kedves a számomra.

A két fiatal 1853. augusztus 19-én jegyezte el egymást, szerelem volt ez első látásra. A házasságkötésre azonban engedélyt kellet szerezniük a pápától, mivel rokonok voltak, első unokatestvérek. Amíg a pápai engedélyre várta, Sissit felkészítették a házasságra, meg kellett tanulnia az udvari etikettet, és mindent, amit egy leendő királynénak tudnia kellett.
A házassági szerződés aláírására 1854. márciusának elején került sor, és április 24-én került sor Bécsben a fényes esküvőre. A szertartást hatalmas pompa jellemezte, a vendégek között ott volt a magyar és a lengyel nemesség színe-java is, és a bécsiek is ünnepeltek, egy teljes héten át ünnepelték az esküvőt. A királyné által viselt menyasszonyi ruha azóta sem ment ki a divatból, időtállónak bizonyult ez a stílus és fazon, még ma is nagyon sok menyasszony visel ilyen ruhát az oltár előtt.

Szintén a történelmi esküvők közé sorolható Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg esküvője, melynek polgári szertartása 1956. április 18-án, míg az egyházi esküvő egy nappal később volt. Az esküvő egyébként pontosan egy hétig tartott, a polgári esküvőn 3000, míg a templomi ceremónián 700 meghívott vendég vett részt.
Grace Kelly esküvői ruhája csodaszép volt, selyemtaftból és antik csipkéból készítették, és – bár híres divattervezők versenyeztek – egy hollywoodi jelmeztervező, Helen Rose álmodta meg, cipőjét pedig David Ewans készítette el. Grace tevékenyen részt vett a tervezésben és a kivitelezésben is, a ruha elkészítésére végül 6 hétre, és 35 ember munkájára volt szükség. Az esküvői ruha terveit szigorúan őrizték, és csak 1 nappal az esküvő előtt hozták nyilvánosságra, hogy miben lép a leendő hercegné az oltár elé. A csodálatos esküvői ruha a filmstúdió költségvetése szerint 7266 dollárba és 6 centbe került, és ebben még nem volt benne a tervező munkabére. A befektetés azonban jó ötletnek bizonyult, hiszen az elkövetkező években az amerikai menyasszonyok többsége ilyen, vagy ehhez hasonló ruhát viselt az esküvőjén, bátran állíthatjuk tehát, hogy divatot teremtett, a párizsi esküvői divatszalonok őszinte bánatára.
Az esküvői ruha egyébként a Philadelphiai Művészeti Múzeum állította ki, napjainkban is megtekinthető.

John Fitzerald Kennedy és Jackie Onassis 1953-as esküvője is jelentős történelmi eseménynek nevezhető. Jackie elefántcsontszínű selyemruhát viselt vállra ejtett mély dekoltázzsal, fűzővel, selyem taftból készült harangszoknyával, a nagymamától örökölt apró virágokkal díszített csipkefátyollal, gyémántkarkötővel és rövidke gyöngysorral. A csokor rózsaszín és fehér orchideákból és gardéniákból állt. Több mint 800 meghívott vendég csodálhatta meg a menyasszonyt, és lehetett szemtanúja a világ egyik legdrágább esküvőjének.

Elvis Presley és Priscilla Beaulieu 1967-ben házasodott össze, egy minössze 8 percig tartó ceremónián, a közeli barátok, és családtagok jelenlétében. Elwis cowboycsizmában, Priscilla viszont egy saját maga által tervezett csodaszép fehér selyemruhában és egy korona-szerű ékszerhez kapcsolt, földig érő fátyolban állt oltár elé.

Talán méltán viseli az évszázad esküvője címet Lady Diana és Károly herceg 1981. júliusában tartott esküvője. Az eljegyzést 1981. februárjában jelentették be, Diana jegygyűrűjét egy nagy zafír díszítette, amelyet 14 briliáns vett körbe.

Diana hercegnő esküvői ruháját Elizabeth és David Emanuel tervezték, a tündérmesék romantikus esküvőinek ihletésében. A 30 méter anyagból készült selyemtaft menyasszonyi ruha puffos ujját brüsszeli csipke szegte, fodros nyakkivágását gyöngyökkel és flitterekkel varrták ki. 25 lábnyi uszályát ugyanilyen hosszú törtfehér fátyol egészítette ki. A "valami kék" esküvői babonájának jegyében kis kék szalagot varrtak a ruha derekába.
Az esküvőre Diana egy arannyal díszített üveghintóval utazott, ugyanazzal, amivel annak idején anyósa, Erzsébet királynő is.
Mindent virágok borítottak, az utcán mindenütt hatalmas éljenző tömeg üdvözölte, a Szent Pál-katedrálisban pedig 2500 vendég gyűlt össze az esküvő tiszteletére.
Az oltárhoz édesapja, Spencer gróf vezette legfiatalabb lányát és nyolc kis koszorúslány és két kisfiú kísérte őket. A menyasszonyi csokor egy holland kertészetben készült. Károly herceg pedig tengerésztiszti gála egyenruhában jelent meg az eseményen.
Az esküvőt a canterbury érsek celebrálta. A jegygyűrűt, amitl Károly húzott Diana ujjára, ugyanabból a walesi aranyrögből készítették, mint az anyakirálynőét, Erzsébet királynőét, valamint Margaret és Anne hercegnőkét is.
Az esküvő közvetítését 58 országban több mint 700 millió ember követte nyomon.

Érdekességként írnék még a világ legdrágább esküvőjének kikiáltott ceremóniáról, mely a hírek szerint 60 millió dollárba került.
A világ legdrágább esküvője Vanisha Mittal mesés és fényűző esküvője volt, aki az iparmágnás Laxmi Mittal lánya. Az esküvőt 2004-ben lenyűgözően látványos keretek közt tartották, amely örökre emlékezetes marad. Eleganciájának és extravagáns stílusának köszönhetően vezette a Forbes magazin „MilliárdosEsküvők" listáját.
Az esküvői megszervezése minden részletében, a meghívóktól egészen a fogadáson feltálalt ételekig a legdrágább, a legelőkelőbb és professzionális volt.
A család a rokonoknak és barátoknak például olyan 20 oldalas meghívókat küldött, amelyek ezüst dobozokba voltak csomagolva. A pazar és fényűző elszállásolásnak egy 5 csillagos párizsi szálloda volt a helyszíne, ahol 1000 vendég szállt meg, akik a világ minden tájáról érkeztek.
Az öt napig tartó esküvői mulatság Franciaország leghíresebb nevezetességeiben volt megtartva, ünnepélyes keretek között. Ennek a felejthetetlen esküvőnek az utolsó mulatságának színhelye a párizsi Grand Intercontinental volt.
Egyik éjszaka Versailles-ban tartottak egy pompás és előkelő partyt, majd egy másik esemény színhelye egy mesterséges fából készült kastély volt a Parc de Saint-Cloud-ban.
Az esküvőn fellépett többek között Kylie Minogue popénekes is. A vendégek elfogyasztottak például 5000 üveg Mouton Rothschildot, csak ennek az ára1.5 millió dollárra rúgott.